Pink Friday

En blogg om inredning färg design och foto.

mmm..bra stuff

Kategori: Inspirations bilder

Varför bor man inte i ett varmt land?

Kategori: Inspirations bilder

dammarna

Kategori: Föräldrarhem

Nu har de fyllt på dammarna de bygggt för grodorna, så nu finns det 3 dammar vid huset mamma och pappa hyr ut. 2 nya och 1 gammal. Man blir ju lite sugen på flytta dit på äldre dagar, skaffa sig kisse,hund och minigris som pensionär och fixa upp huset ;)
Om ni vill se hur det såg ut innan kika här:
Ska lägga upp bilder till våren då det lär växt till sig lite runt dammen och då den är helt påfylld.

Bort med luckorna in med bollfransen!

Kategori: Mitt hem

Ncs färgerna och målartips

Kategori: Pyssel och inredningstips

Tog de ungefärliga koderna för mina färger har ändrats manuellt några av dem.
Rosa - s1050-R30B
Grön - s0570-G40Y
Turkos - s1040-B40G
Gul - s0570-Y

En gång för alla så ska jag dela med mig lite av mina målartips hur man målar om tex en möbel.

 

För att få ett bra resultat bör man rengöra/avfetta innan man slipar så man inte gnor in smutsen i det man ska måla. Lämplig produkt är målartvätt. Använd helst inte diskmedel eller såpa då detta lämnar en fet yta där det ska målas. Få bort färg som är sitter löst, spackla vid behov.

Ge föremålet en lättslipning om ytan. Speciellt om den är blank, detta gör man för att färgen ska få en chans att fästa bra på underlaget. Jag använder ofta 120kornings slippapper, men det beror på vad som ska målas.

Kvistlacka om det är kvistar på ett obehandlat trätak, golv eller möbel.

 

Nu är det dags att grundmåla, särskilt när man målar med vattenburna färger är det viktigt om man vill få ett bra resultat.  Man grundar för få ett bra fäste i underlaget plus att det blir lättare att få slutstrykningarna att bli släta. Sen kan man grunda för att förhindra genomslag av gulningar i trät eller om man tex målar en gammal betsad möbel. Om du vill ha en bra grund för måla på laminat eller andra lite svårare ytor skulle jag använda jotuns universal häftgrund. Annars går panelgrunden från Beckers bra på många ytor också. Fråga i din affär vilka produkter de rekommenderar just för ditt projekt. På mina lister, garderober, möbler och vissa metall grejer hemma grundade jag med panelgrunden från beckers. Se till att vänta helst några extra timmar så färgen är helt genomtorr innan du går på med nästa moment.

Slutfinish, välj om du vill ha vattenburen eller lösningsmedelsburen(olja). Vattenburen torkar snabbare och man får vara snabb med penseln, men den gulnar inte med tiden som den lösningsmedelsburna gör. Sen luktar den betydligt mindre och är bättre för miljön. Extremt lätt att skölja ut penseln med varmt vatten och lite såpa. Lösningsmedelsburna är dock lättare att måla med då den flyter ut bra och blir även lite hårdare. Fördelar och nackdelar får vägas in för ditt projekt. Själv använder jag olika beroende på vad jag ska göra.

Köp bra penslar och ta hand om dem så kan du ha dem många år. Spelar ingen roll hur bra färg du än köpt så blir det ALDRIG snyggt med en 5kr pensel.  Naturborst till lösningmedelsburken lackfärg (olja) och fina syntet lackpenslar till vattenburen lackfärg. Rolla större ytor så går det snabbt och får en slät fin yta. Ställ helst inte pensel stående i vatten eller liggande i plastpåse om du är rädd om pensel då detta brukar förstöra dem. Skölj ur mellan strykningarna.

Ska du använda många färger se till att ha dem ungefär lika mättade och samma intensitet. Då brukar man kunna blanda väldigt mycket färg och det ser ändå inte för mycket ut. Det innebär att de ska var lika klara i färgen eller lika dämpade.

 

 

Tycker du det är dyrt med färg? Fråga om ett bättre pris skadar ingen. Beroende på stad kan konkurrensen vara stenhård mellan affärer och priser skifta.  En halvliter räcker till en del pyssel (ca 5kvm strucket en gång). Känner du nån annan pysslig person så kan man ju dela på några burkarfärg, köpa till tomburkar och dela upp. Tar du hand om färgen så kan den stå några år. En liter brukar ligga kring 200-300kr i bättre kvaliter om man bryter den. Spana efter erbjudanden i din närmsta butik.

 

Hoppas detta kunde hjälpa nån :)Klicka på bilden för komma till happyhomes :)

Om nån bor kring Göteborg och vill ha färghjälp så kan ni maila mig, så kan ni komma till butiken jag jobbar i så kan vi hitta några roliga lösningar.

pinkfriday@live.se

fix i kök

Kategori: Mitt hem

äntligen åkte de upp på väggen, tavelskapet + vimpel
Alla ni som undrat över ncs koderna till stolarna, jag har råkat mixa lite med färgerna så de har ingen ncs till 100%identisk för de har fått i sig extra färg efteråt osv, men jag ska låna hem en färgkarta och översätta dem till närmsta kod.. puss

tedags hos tant niette

Kategori: Andra bloggar

ny tidning

Kategori: Tidningar

Ska nog unna mig denna nya tidning, såg den på hemköp idag. Ser ut som kunna bli en konkurrent till Family living = nåt jag vill läsa.

Hemstilat om sig själva:

""När andra tidningar fokuserar på inspiration och färdiga lösningar kombinerar Hemstilat det med artiklar om hur du fixar »hemstilen«.En tidning om att ge hemmet det där lilla extra, att lyfta fram detaljerna och göra det mer personligt. Vi varvar spännande hemma-hos-reportage, med inspirerande gör-det-själv, intervjuer och guider.

Gör-det-själv låter praktiskt på ett trist sätt, i Hemstilat gör vi det  inspirerande med läckra bilder på resultatet istället för torra tråkiga steg för steg-instruktioner. Hemstilat är en tidning av entusiaster för entusiaster.""

http://www.hemstilat.se

ÄNTLIGEN! tavelväggen är klar..

Kategori: Mitt hem

En extra bild från köket slank med.
Nu är tavelväggen klar! Har lite ångest att jag målade ramarna svarta, inte riktigt min grej... Men jag kan ju alltid sätta upp något annat sen, men nu får de hänga ett tag i allafall.